Bol koşuşturmalı düğün gününde çiftlerin yardımına koşan arkadaşları birçok önemli görevi yerine getirir. Geline yardımcı olan arkadaşına nedime, damada yardımcı olan arkadaşına ise sağdıç denir. Peki nedime ve sağdıcın görevleri nelerdir?


Nedimenin Görevleri Nelerdir?

Nedimenin görevi esasen düğün gününün çok öncesinden başlar. Gelinlik ve gelinlik aksesuarı seçiminde gelinin yanında olan nedime fikir vererek arkadaşına yardımcı olur.

Ev eşyası, çeyiz, kına ve düğün mekânı seçiminde, düğün yemeği gibi organizasyonlarda nedime geline önerilerde bulunur.

Son zamanların gözdesi olan bekarlığa veda partisi düğün arifesinde yoğun olan gelin tarafından değil nedime tarafından organize edilir ve geline unutamayacağı anılar bırakır.

Düğün günü sabah erken saatlerden başlayarak gelinin tüm hazırlık sürecinde yanında olur. Kuaföre yanında gider, gelinliğiyle hareket etmesine yardımcı olur, fotoğraf çekiminde hem destek olur hem de katıldığı karelerle düğün albümünde yer alır.

Gelin, düğün günü boyunca stres ve telaştan yemek yemeyi unutabilir. Bunu ona hatırlatacak, yemek yemesini sağlayacak olan kişi de nedimedir.

Düğün günü takı töreninden sonra saklanması gereken takı kesesini taşımak nedimenin diğer görevlerinden biridir.

Tüm bu görevlerin yanında nedimenin belki de en önemli rolü düğün gününün her dakikasında manevi olarak gelinin yanında bulunarak ona fikir, moral ve destek vermektir.


Sağdıcın Görevleri Nelerdir?

Damadın geline evlilik teklifinde bulunduğu özel anın organizasyonunda sağdıç kilit bir role sahiptir.

Evlilik fikrinin başında gündeme gelen yüzük seçiminde sağdıç damada fikir vererek destek olur.

Günümüzde neredeyse tüm damat adaylarının düzenlediği bekarlığa veda partisini damat adına sağdıç organize eder, gerekli ayarlamaları yapar.

Gelin aracını süslemek ve bu masrafı karşılamak tamamen sağdıca ait bir görevdir. Günün erken saatlerinde arabayı alan sağdıç gelin almaya gitmeden önce arabayı süslenmiş ve hazırlanmış bir şekilde getirir.

Gelin arabasını kullanma ve çifti konvoyla düğünün yapılacağı mekâna ulaştırma işi de yine sağdıcın görevlerindendir.

Düğün esnasında meydana gelebilecek ufak tefek aksaklıklar için başvurulacak kişiler zaten gergin olan gelin ve damat değil damadın sağdıcıdır. Sağdıç gün boyu ortaya çıkan problemlerle ilgilenir.

Orkestra ve müziğin ayarlanması, gereken bahşişlerin verilmesi sağdıcın diğer görevleri arasındadır.