Yeni evlenen ve evlilik arifesinde olan kadınların en fazla merak ettikleri konulardan biridir evlendikten sonra kızlık soyadı kullanımı. Bazı kadınlar eşlerinin soyadını kullanmayı tercih ederken bazı kadınlar kızlık soyadlarını da kimliklerinde görmek isterler. Hatta bazı kadınlar sadece kızlık soyadlarını kullanmak isterler. Bu konuda kafalarda pek çok soru dolaşır. Merak edilen tüm detayları yazımızda size aktarmaya çalıştık.

Önceden evlendikten sonra otomatik olarak eş soyadını alan kadınlar için, 2015 yılı itibariyle yeni bir kanun çıkarıldı. Bu kanunla beraber kadınlar evlendikten sonra isteklerine bağlı olarak kızlık soyadını dilerlerse tek başına, dilerlerse de eşlerinin soyadıyla beraber kullanabilir. Bunun için iki farklı yol izleme seçeneğiniz var.

Evlendikten Sonra Kızlık Soyadı Kullanmak İçin Yöntemler

Evlendikten sonra kızlık soyadı kullanmak için izleyebileceğiniz ilk yol; evlilik için evlenme dairesine başvuruya giderken bu konuya dayalı bir dilekçe oluşturmanızdır. Bu dilekçeyle evlendikten sonra kendi soyadınızı kullanma hakkınız oluşur.

Peki ya evlendikten sonra soyadınızı değiştirebilir misiniz? “Ben evlendim, artık iş işten geçti mi?” diye hüzünlenmenize hiç gerek yok. Çünkü evlendikten sonra da bu konuyla alakalı izleyebileceğiniz bir yöntem mevcut. Bu isteğinizi kimliğinizi değiştirmeye gittiğiniz nüfus müdürlüğünde yazılı olarak belirtmeniz yeterli. Tabii soyadınızı hangi şekilde kullanmak istediğinizi de yazmanız gerekir.

Evlendikten Sonra Sadece Kızlık Soyadımı Kullanmak İstiyorum

Evlendikten sonra eşinizin soyadını almadan, sadece kendi kızlık soyadınızı kullanmanız da günümüz düzenlemelerinde mümkün. Evlendikten sonra da hayatınıza kızlık soyadınızla devam edebilirsiniz. Bunun için yine bir dilekçe oluşturmanız gerekir. Ardından bu dilekçeyle beraber aile mahkemelerine dava açabilirsiniz. Dava dedik diye gözünüz korkmasın. Öyle uzun süren ve zaman alan bir işlem değil. Başvurunuzu takiben kızlık soyadınızı kullanmanıza imkan sağlayan mahkeme kararıyla nüfus müdürlüğüne başvurarak soyadınızı değiştirebilirsiniz.

Kızlık Soyadımı Kullanırken Kimlik Değiştirmem Gerekir Mi?

Evlilik işlemlerinin resmi olarak tamamlanmasının ardından ortalama 10 gün içerisinde kadınlar, otomatik olarak eşlerinin soyadını alır. Bu durumda soyadı değişikliği sebebiyle kimlik yenilenmesi gerekir. Eğer hem eşinizin hem de kendi kızlık soyadınızı kullanmak istiyorsanız ve bunun için gerekli işlemler yapıldıysa kimlik yenileme zorunluluğunuz var. Ancak sadece kendi kızlık soyadınızı kullanamaya devam edecekseniz ve bunun için gerekli başvuruları yaptıysanız kimlik yenilemenize gerek yok. Soyadı takip durumunuzu e-devlet üzerinden anlık olarak inceleyebilirsiniz.

Evlendikten Sonra Kızlık Soyadı Kullanmak İçin Dilekçe Örneği

İster sadece kendi soyadınızı isterseniz de eşinizin soyadıyla birlikte kızlık soyadınızı kullanmak için yetkili birimlere dilekçe yazılması gerektiğini söylemiştik. Bu işlem için dilekçe yazmak oldukça kolay. Aşağıdaki örnek doğrultusunda dilekçenizi oluşturmanız mümkün.


… NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE/EVLENDİRME DAİRESİNE,

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 197.maddesi olan “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır, ancak evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önüne önceki soyadını da kullanabilir.” hükmü doğrultusunda evlenmeden önceki soyadım olan “.........” soyadının nüfus kütüğüne işlenmesini talep ederim.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad
İmza