Tatlı düğün telaşının ardından bal tadında bir balayı yaşanır. Evlilikti, balayıydı, alışma süreciydi derken yapılması gereken resmi işlemler de ertelenir durur. Ama unutmamak gerekir ki; bazı evrakların yenilenmemesi durumunda cezai işlem uygulanması ihtimali bile vardır. Bu yüzden en iyisi siz şu resmi işlemleri çok da ertelemeyin. Peki evlendikten sonra yapılacak resmi işlemler hangileri biliyor musunuz? Haydi listeyi hep birlikte inceleyelim! Nikahtan sonra ne yapılır?

Kimlik Değiştirme

Evlilik ne de olsa yeni bir hayat demek. Yeni hayatta da yeni bir kimlik şart tabii. Önceki dönemlerde kimliklerin arka yüzünde “evli” ya da “bekar” ibareleri vardı. Ancak yürürlüğe giren yeni yasa sonrasında değişen kimliklerde böyle bir durum yok. Dolayısıyla erkeklerin kimlik yenileme gibi bir zorunluluğu kalmadı. Ama aksi kadın tarafından talep edilmedikçe, kadınların soyadında değişiklik olduğu için yenileme yapılması şart.

Evlendikten sonra kimlik değiştirmek için biyometrik fotoğraf, evlilik cüzdanı ve eski kimliğinizle beraber ilçe nüfus müdürlüğüne gitmeniz yeterli. Ancak gitmeden önce online olarak randevu almayı unutmayın. Kimlik değişiminin belli bir süresi yok. Süre olmadığı için haliyle bu işlemin gecikmesinde cezai işlem uygulaması da yapılmıyor. Ancak soyadı değişikliğinden dolayı sorun yaşama ihtimaline karşın ne kadar çabuk değiştirirseniz o kadar iyi.

İkametgah Değiştirme

Birçok insan evlendikten sonra yeni bir eve taşınır. Eğer siz de evlilik dolayısıyla yaşadığınız yeri değiştirdiyseniz nüfusta kayıtlı ikametgah adresinizin bir an önce değişmesi gerek. Çünkü yanlış ikamet beyanında ceza uygulaması mevcut. Oturacağınız evin olduğu bölgedeki nüfus müdürlüğüne gidip yenileme işlemini yaptırabilirsiniz. İkametgah değişimini yapabilmek için adınıza düzenlenmiş olan bir fatura ya da kira sözleşmesi, evlilik cüzdanı ve kimlikle beraber gitmeniz yeterli. Dilerseniz mobil imza kullanarak e-devlet üzerinden de bu işlemi yapabilirsiniz.

Aile Hekimi Değiştirme

Evlilik sorması ikametgah adresiyle birlikte aile hekiminin de değişmesi gerekir. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olan aile hekimliğine giderek kaydınızı aldırmanız mümkün. Ayrıca online olarak mhrs ve e-devlet sistemleri de bu işlemi yapabileceğiniz diğer alternatifler.

Ehliyet Yenileme

Evlendikten sonra yapılacak resmi işlemler arasında önemli olan bir diğeri de ehliyet değiştirmektir. Ehliyetinizi, nüfus müdürlüğüne gidip değişim talebinde bulunarak yenileme şansınız var. Ancak bunun için de bazı belgeler gerekiyor. Kimlik, kan grubu kartı, biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, sürücü belgesi ve harç makbuzu yanınızda bulunduğu zaman kolayca yenileme yapmanız mümkün.

Pasaport Yenileme

Evlendikten sonra yakın veya uzak zaman diliminde yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız mutlaka pasaportunuzu yenilemeniz gerekiyor. Evlendikten sonra pasaport yenileme işlemi için herhangi bir nüfus müdürlüğünden randevu alarak kimliğinizin yenilenmiş hali ve pasaport başvuru belgeleriyle başvuru yapabilirsiniz. Eğer mevcut pasaportunuzun kullanım süresi devam ediyorsa, tekrar harç ödemenize gerek olmadan sadece defter bedeli ödeyerek pasaportunuzu değiştirebilirsiniz. Ancak eğer pasaportun kullanım süresi dolmuşsa bu durumda yeni alınacak pasaport için defter bedeliyle birlikte harç ödemesi yapılır. Pasaport başvurunuzun ardından yeni pasaportunuz ibr hafta için PTT kargo ile birlikte evinize gönderilir. Eğer eski pasaportunuzda geçerli vizeleriniz bulunuyorsa bu vizeler aynen geçerli olmaya devam eder.

İş Yerine Verilmesi Gereken Belgeler

Evlendikten sonra yapılacak resmi işlemler sadece kimlik, pasaport, ehtiyet gibi resmi evrakların değişmesiyle bitmiyor. Evlenen kişi sigortalı bir işte çalışıyorsa bunu iş verenine bildirmek zorunda. Bunun için her iş yeri farklı belgeler isteyebilir. Ayrıca SGK dökümünde soyadı değişikliği için de bir dilekçe yazmanız lazım. Yazdığınız dilekçeyi SGK müdürlüğüne götürmeniz yeterli. Eğer evlilik sebebiyle işten ayrılma durumu söz konusuysa tazminat alma hakkınız olduğunu da lütfen unutmayın.