Evliliğe giden yoldaki birçok adımdan biri de kına gecesidir. Kına gecesi geleneği insanların sebebini bilmese de senelerdir sürdürdüğü vazgeçilmez bir gelenektir. Peki kına gecesi nedir ve kına gecesi neden yapılır? Kına gecesinin anlamını hiç merak ettiniz mi? Hadi gelin kına gecesi hakkında her şeyi öğrenelim.

Kına gecesi geleneğini hepimiz mutlaka duymuşuzdur. Genelde gelinler ve bazı bölgelerde hem damatlar hem de gelinler düğünden bir ya da birkaç gün önce gerçekleşen kına organizasyonu ile sevdikleriyle bir araya gelirler. Kına gecesi organizasyonunda çoğunlukla önemli olan detay çiftin ellerine kına yakılmasıdır.

Aslında kına sadece bizim kültürümüzde değil birçok başka kültürde de yerini bulmuş bir adettir. Örneğin tıpkı bizde olduğu gibi İran ve Hindistan gibi ülkelerde de kadınların ellerine kına yakması bir gelenek halini almıştır. Üstelik bu bölgelerde bizim elimizin sadece ortasına ya da parmaklarımıza gelişigüzel sürdüğümüz kınadan farklı olarak gelinlerin elleri, kolları hatta ayakları kına ile yapılan etnik desenlerle süslenir. Peki kına neden evlilik için bu denli vazgeçilmez bir rol oynar?


Kına Gecesi Geleneğinin Kökeni

Kına gecesi geleneğinin kökleri Anadolu’dan gelmektedir. Evlenecek çifte kına yakmanın onları kötülük ve nazardan koruduğuna inanılır. Ancak kına yakma geleneği ile ilgili nazarla çok da alakası olmayan bir başka rivayet daha vardır. Tarih öncesi çok eski topluluklarda ölmek üzere olan yaşlı kadınların saçlarına kına yakarak ölümü beklediği söylenir. Bu da tanrıya kurban olmaya hazırlandıklarını belirtmelerinin bir yoludur. Bu durumun modern toplumda bir uzantısı olarak, evlilik öncesinde eşlerin eline kına yakılmasının “hayatlarını birbirlerine adamaya hazır olmaları” ile bağlantısı olduğunu söyleyenler de vardır.


Kına Gecesinde Ağlama Geleneği Nereden Çıkmıştır?

Kına gecesinde aynı zamanda gelinin arkadaşlarının ve ailesinin “Yüksek Yüksek Tepelere” şarkısı eşliğinde gelinin etrafında dönerek onu ağlatmaya çalıştıklarına da şahit olmuşsunuzdur. Gelin ortada kırmızı bir örtüyle yüzü kapanacak şekilde oturur, arkadaşları ve ailesi etrafında daireler çizerek dönerler. Mutlu bir evlilik yapmadan önce onu ağlatmak istemeleri elbette gaddar olmalarından kaynaklanmaz. Eğer gelin ağlarsa, yapacağı evliliğin bereketli olacağına inanılır. Tüm bu ağlatma uğraşının arkasındaki sebep sadece budur. Aynı zamanda gelinin evlenirken biraz nazlanmasının da adet olduğuna inanılır. Bu gözyaşları bir noktada bu ihtiyacı da karşılar.

Kına yakma ritüeli sırasında kınanın üzerinde ve insanların ellerinde mum olmasının sebebi ise sadece ortamın karanlık olmasından kaynaklanır.


Kına Gecesi Organizasyonu Nasıl Yapılır?

Kına gecesi nasıl olur? Kına gecesinde ne yapılır? Kına gecesi organizasyonları bölgeden bölgeye göre son derece değişiklik gösterebilir. Bazı adetlere göre kına gecesi yalnızca kadınlar arasında yapılırken bazı yörelerde kadın-erkek karışık da yapılabilmektedir. Ancak genel kural olarak kına gecesi organizasyonu kız tarafı tarafından düzenlenir. Eski zamanlarda bu organizasyon için seçilen yer gelinin eviyken günümüzde modern kına gecesi organizasyonlarının özel bir mekanda yapıldığı da sıklıkla görülmektedir.

Aynı zamanda modern kına gecesi organizasyonları planlayıcılar tarafından son derece farklı ve ilgi çekici içeriklerle süslenmektedir. Özellikle Hint kültürünün esintilerini görmenin mümkün olduğu bu tarz organizasyonlarda klasik kına yakma ritüelinin yanı sıra çeşitli danslar ve oyunlar görmek de mümkündür.


Kına Gecesinde Ne İkram Edilir?

Kına gecesinde misafirlere çoğunlukla meşrubat ve karışık kuruyemiş ikram edilir. Ancak özel bir yerde gerçekleşen modern kına gecesi organizasyonlarında kuru pasta ve yaş pasta ikram edildiği de görülmektedir. Tüm bu yiyecek içecek ikramlarının yanı sıra kına gecesine gelen misafirlere önceden hazırlanmış ufak paketlerde kına hediye edilmesi de vazgeçilmez bir kına gecesi geleneğidir.

Kına gecesi hakkında kısa bilgi almak ve kına gecesi partiniz için davetiye oluşturmak için tıklayınız.