Evlilik teklifi aldınız. Hayatınızın en mutlu ve en heyecanlı günlerini yaşıyorsunuz. Artık sıra aile büyükleriyle birlikte kız isteme merasimi düzenlemeye geldi. Peki ama kız isteme nasıl olur? Bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızda.

Kız isteme töreni evlilik teklifinden sonra atılan ilk ciddi adımdır. Geleneklerimize göre bu merasimde gerçekleştirilmesi gereken pek çok detay vardır. Eğer aileler ilk defa tanışacaksa kız isteme öncesinde bir tanışma yemeği düzenlenmesi yararlı olabilir. Kız tarafının da erkek tarafının da daha rahat hissedebilmesi için şık bir restoranda yer ayırtabilirsiniz. Hoşsohbet, candan tanıdıklarınızın da katılımıyla daha samimi bir hal alan ilk tanışma yemeği, kız isteme öncesi yakınlık kurmaya yardımcı olur.


Kız İstemeye Giderken Neler Götürülür?

Kız isteme ve söz kesme merasimleri aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilir. Tanışma yemeği sonrasında ortaklaşa belirlenen gün gelip çattığında heyecanlı olmak çok normaldir. Kız istemeye giderken neler götürülmesi gerektiğini öğrenerek bu heyecanın gerginliğe dönüşmesini engelleyebilirsiniz.

1. Kız İsteme Çiçeği

Kız isteme çiçeği seçerken müstakbel gelinin zevki göz önünde bulundurulur. Orkide ve gülle donatılan buketleri tercih edebilirsiniz. Buket yaptırmaktan yana değilseniz çiçekleri şık bir vazo, saksı veya kutu ile sunuma hazır hale getirtebilirsiniz.

2. Kız İsteme Çikolatası

Kız isteme çikolatası hem lezzeti hem de gösterişli görünümüyle oldukça önemli bir detaydır. Gümüş tepsi, şık bir tabak veya gondolla sunulması tercih edilir. Tıpkı kız isteme çiçeğinde olduğu gibi kız isteme çikolatası da çeşitli süslemelerden faydalanılarak göz alıcı bir hale getirilir.

3. Kız İsteme Gondolu

Kız isteme merasimi gondol çikolata eşliğinde daha da tatlandırılır. Gondol yerine gümüş bir tepsi de tercih edilebilir. Geleneksel yaklaşıma daha modern bir dokunuş katmak isterseniz altın veya bakır görünümlü gondollara göz atabilirsiniz.


Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır?

Kız istemeye gitmeden önce müstakbel gelinin evinde kaç kişinin ağırlanabileceğinden emin olun. Kalabalık bir ortam sohbet açmayı kolaylaştırsa da yalnızca çekirdek aile ile gitmek de tercih edilebilir.

Kız isteme merasiminde aileler birbirlerine hal hatır sorar ve günlük sohbetler edilir. Bu esnada müstakbel gelin ve arkadaşları mutfakta kahve pişirmekle meşgul olur. Hazırlanan kahveler yaşı büyük aile bireylerinden başlanarak ikram edilir.

Kahve faslını kız isteme konuşması takip eder. Ailelerin onayı doğrultusunda tamamlanan kız isteme konuşması sonucunda gelin ve damat adayı ailelerin elini öper. Yüzükler takılarak kurdele kesilir ve eğer tercih ediliyorsa takı merasimi gerçekleştirilir. Ardından ikramlara geçilerek söz töreni kutlanır.


Kız İstemede Ne İkram Edilir?

Kız isteme merasimi ikramlıkları bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Demleme çay ve Türk kahvesi değişmeyen ikramlardandır. Bunun dışında kek, börek, kurabiye, kuru pasta gibi atıştırmalıklar tercih edilebilir.

Kimi yörelerde kız isteme töreninde sıcak yemek ve ardından tatlı ikramında bulunulması daha hoş karşılanır. Zeytinyağlılar da bu listeye eklenebilir. Pek çok aile ikramlıkları dışarıdan sipariş etmeyi tercih ederek günün yoğunluğunu hafifletir.


Kız İstemede Tuzlu Kahve İkramı

Kız isteme törenlerinin önemli adetleri arasında yer alan tuzlu kahve, damat adayının gelin için göze alabileceği sıkıntıları temsil eder. Kahveye, tuza ek olarak çeşitli baharatlar da katılabilir. Damadın kahveyi şikayet etmeksizin içmesi hem eğlendiren hem de takdir gören bir harekettir.


Kız İstemede Kahve ve Yüzük Tepsisi

Kız istemede kullanılan kahve tepsisi genellikle gümüş veya altın renklidir. Evdeki şık bir tepsi kahve sunumu için yeterlidir. Yüzük tepsisi ise kız isteme töreninin en önemli detaylarındandır. Gelin tarafından hazırlanabileceği gibi süslenmiş şekilde satın da alınabilen yüzük tepsisi zevkinize uygun ve göz alıcı olmalıdır. Yüzük tepsisini ise kız tarafından yaşı evliliğe en yakın olan bekar bir akraba tutar.


Kız İsteme Konuşması Nasıl Yapılır?

Kız isteme töreninde kahve ikramı sonrasında yapılan kız isteme konuşması en önemli geleneğimizdir. Konuşma damat adayının babası veya bir başka aile büyüğü tarafından gerçekleştirilir. Gençlerin birbirine olan sevgi ve saygısının belirtildiği konuşma “Allah’ın emri, peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” sözleriyle nihayete erdirilir.

Gelin adayının babası veya bir aile büyüğünün düşünceleri ve “Gençler aralarında anlaşmış, bizlere de hayırlısı olsun demek düşer” sözleri ile kız isteme seremonisinin gereği yerine getirilir. Erkek ya da kız tarafının aile büyüğü gelin ve damat adayına yüzük takıp kurdeleyi keser. Çiftin aile büyüklerinin elini öpmesi ve kız isteme çikolatasının ikramı ile kutlamalar başlar.


Kız İsteme Töreninde Ne Giyilir?

Kız isteme ve söz töreninde giyilebilecek elbiseler hem rahat hem de şık olmalıdır. Bu mutlu günde koyu renklerdense açık renkli, pastel tonlar tercih edilmelidir. Erkekler ise şık takım elbiseler giymelidir.

Evliliğe giden yolun en heyecanlı adımları arasında yer alan kız isteme töreni, hem geleneklerimizin güzelliğini hem de ilişkinin ciddiyetini yansıtır. Paylaştığımız bilgiler ışığında gerginlik yaşamaksızın bu özel günün tadını çıkarabilirsiniz. Mutluluklar!