Uzun zamandır beklediğiniz büyük teklif ve o heyecanlı süreç sonunda geldi, çattı. Sevdiğiniz kişiyle birlikte yepyeni bir hayata başlamak üzeresiniz. Bu hayata açılan kapı da genellikle tam zevkinize göre organize edilmiş bir düğünden geçiyor. Hayallerinizdeki gibi bir düğün yapmak istiyorsunuz, öyle değil mi? Belki de kafanızda bugüne kadar birçok şeyi belirlediniz:

  • Nasıl bir gelinlik ya da damatlık seçeceğiniz,
  • Davetiyelerinizin neye benzeyeceği,
  • Misafirlerinizi nasıl bir yerde ağırlamak istediğiniz,
  • Hatta belki ilk dansınızı yapacağınız şarkıyı bile seçtiniz! Harika!

Tüm bunların hayalini kurmak son derece keyifli ve kolaydı. Şimdi iş bunları hayata geçirmeye geldi. Kabul edelim, düğün organizasyonu yapmak bir miktar yorucu olabilir. Hatta bazen gereğinden fazla stresli bile hissedebilirsiniz. Ama endişe etmeyin, sizi bu stresten kurtarmak için harika önerilerimiz var. İşte düğün stresini azaltmanın birkaç yolu.


1. Mola verin

Düğün planlamasına kapılmak çok kolaydır. Yapılacak şeylerin asla sonu gelmez ve siz harika bir düğün planlamak için her şeyi hemen yapmaya çalışırsınız. Ancak bu hazırlıkların hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin. Zihninizi rahatlatmak zorundasınız. Web sitelerinde ve telefon trafiğinde kaybolmamak için kendinize düzenli molalar verin. Düğün planlamasını her hafta belirli bir gün ve saatle sınırlayabilirseniz, bu daha iyi olur. Kalan zamanlarda arkadaşlarınız ile görüşerek ya da bir masaj ile kendinizi şımartarak zihninizi düğününüzden uzaklaştırmaya bakın.


2. Destek isteyin

Unutmayın düğün planlamak son derece yorucu bir iştir. En iyi şekilde gerçekleşmesini istediğiniz düğününüz için her şeyi tek başınıza kontrol etmek istiyor olabilirsiniz ama unutmayın en büyük kontrol düşkünleri bile bazen yardıma ihtiyaç duyar. Bu yüzden bu yorucu süreçte sevdiğiniz ve fikirlerinize güvendiğiniz insanlardan yardım istemekten çekinmeyin. En iyi arkadaşlarınızla veya birkaç aile üyenizle birlikte oturun ve onlarla düğününüz hakkında konuşarak aranızda iş bölümü yapın. Tüm sorumluluğu kendi üzerinize almaktansa aranızda paylaşarak yükünüzü hafifletin. Özellikle basit işleri yapmaları için başkalarından yardım istemek daha önemli işleri halletmeniz için size zaman kazandıracaktır.


3. Spor yapın

Düğün stresini azaltmanın yollarından biri de spor yapmaktır. Planlanması gereken onca şeyin arasında spor yapmaya vakit ayıramayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz ama her gün yarım saat bile olsa zamanınızı hareket etmeye ayırmanız hem zihninizin hem de bedeninizin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Böylece hem düğün stresini yarım saat bile olsa aklınızdan çıkarabilirsiniz hem de formda kalmış olursunuz.


4. Düzenli olun

Düğün salonu listeleri, gelinlik örnekleri, kumaş renk örnekleri, sözleşme yığınları, kontrol listeleri ve daha birçoğu etrafınızı savaş alanına çevirebilir. Evlilik için gerekli belgeleri kaybetmek ya da randevularınızı kaçırmak istemiyorsanız tüm bu süreçte düzenli olmanız son derece önemlidir. Üstelik bu sayede kendinizi etrafa saçılmış yığınların içinde kaybetmek zorunda da kalmazsınız. Düzenli olmaya düğün hazırlıkları için özel bir defter ve dosya edinerek başlayabilirsiniz. Evlilik ve düğünle ilgili tüm detayları bu dosyanın içinde tutabilir; tüm önemli notları yeni defterinize yazabilirsiniz. Her şeyi tek bir yerde toplamak düğün stresini azaltmanın yollarından biridir.


5. Çözüm odaklı olun

Bir düğün planlamak söz konusu olduğunda işler her zaman yolunda gitmeyebilir. Gerginliğinizin yüksek olduğu zamanlarda, derin bir nefes alın ve tüm bu koşturmanın neden yapıldığını hatırlayın. Önünüze çıkan sorunların sizi sinirlendirmesine ya da üzmesine izin vermeyin. Bu gibi duygusal tepkiler yerine sorunu nasıl çözebileceğinize odaklanın. Gerekirse yakınınızdaki insanlardan yardım isteyin ve her sorunun bir çözümü olduğunu aklınızdan çıkarmayın.


6. İletişim kurun

Düğün telaşı sırasında işler yolunda gitmediğinde aklınızda tutmanız gereken en önemli şeylerden bir diğeri de iletişim kurmaya açık olmaktır. Bazen sinirleriniz gereğinden fazla gerilebilir, etrafınızdaki insanlar canınızı sıkabilir ya da basitçe yorgun hissedebilirsiniz. Böyle zamanlarda partnerinizle aranızda iletişim sorunları olabilir. Unutmayın bu ikinizin de düğünü ve ikiniz de yoruluyorsunuz! Kendinizi iletişime kapatmak yerine sorunlarınızı konuşarak halletmeye çalışın.