Sünnet düğünü erkek çocuğun sünnet ettirilmesinin kutlanıp, duyulan sevincin yakınlarla paylaşılmasıdır. Ayrıca geçmişe bakıldığında Anadolu’da maddi durumu yerinde olan ailelerin kendi çocuklarıyla birlikte fakir çocukları da sünnet ettirdiği ve sünnet kıyafetleri alarak sünnet düğünü yaptırdığı görülmektedir. Sünneti olan çocuğun sünnet kıyafetleri giydirilerek arkadaşlarıyla birlikte yaşadığı yerde gezdirilmesi sünnet düğününün olmazsa olmaz adetlerindendir.


Sünnet Düğünü Nedir? Sünnet Nasıl Yapılır?

Penisin ucunu kaplayan derinin cerrahi olarak alınmasından ibaret olan sünnet, hastanede steril ortamda ve ekipmanla yapılması gereken küçük bir ameliyattır. Sünnetin genel anestezi ile yapılması yenidoğan dönemi haricinde yapılan operasyonlar için daha uygundur. Genellikle klasik yöntem tercih edilse de sünnet için uygulanan birkaç yöntem vardır. Bunlar lazerle sünnet ve klemp kullanarak yapılan sünnettir.


Sünnetin Yararları Nelerdir?

  • Sünnet sayesinde penisin temizlenmesi ve hijyeninin sağlanması daha kolay olur.
  • Yeni doğan erkek bebeklerde yapılan sünnet üriner enfeksiyon riskini 7-10 kat azaltır.
  • Sünnet olmamış kişilerin penis ucunda darlık görülebilir.
  • Sünnet olmak HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve serviks kanseri riskini azaltır.

Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir?

Ebeveynlerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de erkek çocuklarına sünnetin ne zaman yapılması gerektiğidir. Sünnet teknik olarak her yaşta uygulanabilse de çocuğun ruhsal gelişimi açısından en doğru dönem 2 yaş altı ve 6 yaş üzeridir. Uzmanlar 4-6 yaş döneminde erkek çocukların ruhsal-cinsel gelişimi açısından kritik bir dönem olduğunu belirterek tıbben zorunluluk olmadıkça bu yaşlar arasında sünnetten kaçınılması gerektiğini söylemektedir. Bebeğin operasyonu hatırlayamayacak olması, lokal anestezi ile yapılıyor olması, yara yerinin hızlı iyileşmesi gibi unsurlar yenidoğan sünnetinin avantajları arasındadır.


Sünnet Düğünü Nasıl Yapılır?

Çok eski zamanlardan beri süregelen bir adet olan sünnet erkek çocuklarının en özel anılarından biridir. Sünnet düğünü bu anı daha da fazla özel hale getirmek isteyen ebeveynler tarafından yapılır. Bunun için yapılacak ilk iş mekan ve zamanı ayarlamaktır. Çocuklarına sünnet düğünü organize etmek isteyen ebeveynler öncelikle istedikleri konsept doğrultusunda bir mekan seçerler. Mekân seçiminin ardından sandalyeler ve ortam süslenir, masa dizaynı belirlenir ve sahne kurulumu yapılır. Sünnet düğününün zamanını da belirledikten sonra geriye kalan düğünde misafirlere ne ikram edileceğine karar verilmesidir. Genellikle yemek ikramının tercih edildiği sünnet düğünlerinde adet, gelen misafirlere bol ikramda bulunmaktır.


Sünnet Düğünü İçin Yapılması Gereken Diğer Hazırlıklar Nelerdir?

Sünnet düğünü için mekân, zaman ve ikramlıkların belirlenmesi en temel hazırlıklardır. Sünnet süsleri ve sünnet hediyelikleri ile ortamı renklendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzun sünnet düğünü için yapılması gereken diğer hazırlıklardan bazıları:

  • Sünnet çocuğunun ihtiyaçlarının alınması, sünnet yatağının hazırlanması
  • Sünnet düğünü boyunca video ve fotoğraf çekimini yapacak kişi/kişilerle anlaşılması
  • Sünnet düğününe gelecek olan misafirlere özel hediyeler hazırlanması (Magnet, kese gibi)
  • Sünnet düğünü için davetiye hazırlanması

Sünnet Düğün Davetiyesi Nasıl Olur?

Sünnet davetiyeleri genellikle sempatik maniler ile konukların davet edildiği davetiyelerdir. Düğün sahiplerinin tercihine göre belirlen sünnet davetiyelerinde sünnet düğün mekânı, sünnet tarihi ve davet saati belirtilir. Ayrıca mevlüt ve sünnet kınası yapılacaksa bunlar da sünnet davetiyesinde belirtilir.

Tıpkı düğün davetiyeleri ve nişan davetiyeleri gibi yüzlerce modelden oluşan sünnet düğünü davetiyeleri sünnet çocuğunun yaş grubuna göre farklı renkte, canlılıkta, temada seçilerek belirlenir. Ve yine düğün ve nişanlarda da olduğu gibi online davetiye de sünnet düğünleri için sıklıkla tercih edilmektedir.


Online Sünnet Davetiyesi Nedir?

Online sünnet davetiyeleri sünnet düğünlerini dijital ortam üzerinden haber vermenin harika bir yoludur ve ayrıca kullanımı oldukça kolaydır. Bu yeni nesil davetiye çeşidi sayesinde sünnet davetiyesi, SMS, e-posta ya da WhatsApp aracılığı ile geniş bir kitleye gönderilir. Kullanıcılar için uygun maliyetli ve dağıtılmalarının da kolay olması online sünnet davetiyelerinin avantajları arasındadır. Zamandan ve paradan tasarruf sağlamasının yanı sıra kişiselleştirme olanakları sunması ve doğaya zarar vermemesi de online sünnet davetiyelerini tercih sebebi haline getirmektedir.

Online sünnet davetiyesi oluşturulması tarzınıza uygun bir tema seçip isteğiniz doğrultusunda düzenleyerek davetlilerinizle paylaşmak kadar kolaydır. LCV formunu kullanarak sünnet düğününüze kaç kişinin katılacağını net olarak öğrenebilir, ayrıca isterseniz sünnet davetiyenize yol tarifi de ekleyebilirsiniz.

Davetino ile tüm etkinlikleriniz için davetiye hazırlamak ve konuklarınızı yönetmek çok kolay! Sünnet düğünü davetiyelerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.