Aile kurmanın kutsal olduğu herkes tarafından bilinen bir olgu. Bazen kişiler eşlerini kendi ülke uyruklarından seçerken bazen de bazı kişiler yabancı bir eşle evlenmeyi tercih ederler. Söz konusu yabancı biriyle evlenmekse prosedürler biraz daha farklı işler.

Öncelikle başvuru için Türk olan kişinin ikamet ettiği ilçeye çiftlerin birlikte gitmesi gerekir. Birlikte gidilememesi durumundaysa vekaletname istenir. Sadece bununla bitmiyor tabii ki. Başvuruya giderken yanınızda götürmeniz gereken bazı evraklar da var. Bu evraklar Türk olan eş için farklı, yabancı eş için de farklıdır. Peki Türkiye’de yabancı eşle evlenmek için hangi belgeler gerekir? Gelin hep birlikte bakalım.


Yabancı Eşle Evlenmek için Türk Eşten İstenen Evraklar

  1. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  2. Nüfus kayıt örneği
  3. Evlenme beyannamesi
  4. Sağlık raporu
  5. Vesikalık fotoğraf
  6. İkametgah belgesi

Yabancı Eşten İstenen Evraklar

  1. Pasaport ya da kendi vatandaşı olduğu ülkenin kimlik kartı
  2. Ülkeye girişin yasal yollardan olduğunun en büyük ispatı olan vize. Vizenin olmaması durumunda ise ikametgâh izin belgesi
  3. Evlenme ehliyeti (Bazı ülkelerde bu belge sadece o ülkede olan birimler tarafından veriliyor. Alma sürecinde bu detaya dikkat etmek gerek.)
  4. Yaşadığı ülkede herhangi biriyle evli olmadığına dair bekarlık belgesi
  5. Sağlık raporu
  6. Vesikalık fotoğraf

Yabancı Eşle Evlenmek ve Süreçle İlgili Bilinmesi Gereken Detaylar

Yabancı eşle evlenmek söz konusu olduğunda alınan tüm belgelerin 6 ay süreyle geçerli olduğunu unutmayın. 6 ayı geçmesi durumunda belgeleri yeniden temin etmeniz gerekir. Yabancı eşin kendi ülkesinden aldığı belgelerin tamamının Türkiye’de onaylatılması en önemli detaylardan biridir. Bu işleme “Apostil” adı verilir. Apostil, alınan belgelerin Türkçe diline çevrilmiş halidir.

Tabii bu belgeler noter huzurunda da onaylanmış olmaları halinde kabul görür. Türkiye’nin bazı ülkelerle apostil anlaşması vardır. Bu ülkelerden gelen evrakların tekrardan onay işleminden geçmesine gerek duyulmaz. Türkiye’de il valilikleri ve ilçe kaymakamlıkları apostil düzenlemeleri yapan yerlerdir.


Mülteci Statüsünde Biriyle Evlenmek Mümkün Müdür?

Bazı şartlardan ötürü ülkesine dönüş yapamayan ya da kendi isteği doğrultusunda dönmeyen kişilere “mülteci” denir. Günümüzde en sık araştırılan konulardan biri mültecilerle evlenmektir. Mülteci statüsünde biriyle evlenmek isteyen kişilerin evlendirme dairelerine müracaat etmeleri gerekir. Bu başvuruda istenen belgeler şu şekildedir;

  1. Evlenme ehliyeti (Nüfus müdürlüğü ya da il göç idaresinden alınabilir.)
  2. Vesikalık fotoğraf
  3. Onaylı sağlık raporu

İki Yabancı Uyruklu Vatandaşın Türkiye Sınırları İçerisinde Evlenme Talebi

Kulağa her ne kadar imkansızmış gibi görünse de böyle bir durum tabii ki söz konusu olabilir. Hatta çiftlerin ikisinin aynı uyruklu ya da farklı uyruklu olmaları da bir sorun teşkil etmez. Bu durumda çiftlerin yabancı eşten istenen evraklar listesinde yer alan belgeleri toparlaması gerekir. Bu belgeler de en fazla 6 ay geçerli olur. Vatandaşların kendi ülkelerinin onay vermesi durumunda temsilciliklerde evlenmeleri mümkündür. Başvurular ise evlenme dairelerine yapılır.