Sevdiğiniz insanla bir ömür mutlu olmak amacıyla evlendiniz. Aynı zamanda da bambaşka bir hayata adım attınız. Bu adımla birlikte eşinizi hayatınıza dahil ettiğiniz gibi onun ailesini de hayatınıza almış oldunuz. Peki hayatınıza giren onca insana nasıl sesleneceğinizi biliyor musunuz? Birçok insan yeni akrabalık ilişkilerinin nasıl isimlendirildiğini bilmez ve bu durum zaman zaman eğlenceli durumların yaşanmasına sebep olabilir. İşte bu nedenle evlenen çiftler için akrabalık terimleri rehberini hazırladık.

Geleneksel kültürümüzde özellikle de önceki dönemlerde akrabalık ilişkileri bir tık daha güçlüydü. Dolayısıyla o zamanlar terimlere hakim olmak daha kolaydı. Ancak günümüzde bu durum biraz daha teknolojik bir hal aldığı için kabul edelim birçoğumuzun terimlerden pek de haberi yok gibi. Ama şimdi yeni bir aileye giriyorsunuz. Yeni evli çift olarak akraba ziyaretleriyle de epey haşır neşir olacaksınız. Kimin ne olduğunu bilmezseniz pot kırma ihtimaliniz de oluşur haliyle. Bu soruna çözüm olması amacıyla akrabalık terimlerinden kısaca bahsedelim istedik. Liste çok kabarık olmadığı için şanslısınız. Kısa sürede terimlere hakim olabilirsiniz. Haydi listeye bir göz atalım;


Kaynana

Bilmeniz gereken ilk ve en önemli terim bu. Sevgili eşinizin annesi sizin kayınvalideniz olur. Halk arasında kaynana olarak da bilinir. Tabii siz kendisine “anne” olarak hitap ederseniz kendisinin daha çok hoşuma gider.

Kaynata

Gelelim önem arz eden bir diğer akrabalık terimine. Kayınpeder olarak da bilinen kaynata eşinizin sevgili babası olur. Hitap ederken “baba” demek daha uygundur ancak kendisini bir başkasına takdim ederken “kayınpederim” demeniz gerekir.

Kayınbirader

Eşlerin erkek kardeşlerine halk arasında “kayın” denir. Damatlar genelde “kayınço” olarak hitap etmeyi tercih eder. Yaşça büyük olması durumunda abi demek daha uygundur.

Görümce

Damadın kız kardeşi gelinin görümcesi olur. Hitap ederken yaşça büyükse abla, küçükse ismiyle hitap etmeyi tercih edebilirsiniz. Türk kültüründe görümcenizle aranızı iyi tutmanız önerilir.

Baldız

Gelinin kız kardeşi damadın baldızı olur. Baldız bir hitap terimi değildir ama yine de bilmenizde fayda var. Baldız yaşça büyükse abla demek küçükse ismiyle hitap etmek daha iyidir.

Bacanak

Kız kardeşlerin kocaları bacanaktır. Çoğu zaman kardeşlerden daha iyi anlaştıkları bilinir.

Elti

Erkek kardeşlerin eşleri eltidir. Büyüklerimiz eltilerin anlaşmasının çok zor olduğunu söylese de insan anlayışlı olduktan sonra hiçbir sorun çıkmayacağına emin olabilirsiniz.

Enişte

Kız kardeş, abla, hala ya da teyzelerin eşlerine enişte denir. Bazı yörelerde “dayı” denildiği de bilinir. Ama o kısımlar biraz karışık. Siz en iyisi “enişte” deyin. Enişte genelde kişinin kendisinden yaşça büyük olması durumunda söylenir.

Yenge

Erkek kardeş, abi, amca ya da dayıların eşlerine yenge denir. Kimi kesimlerde bu kişiler kendilerinden yaşça küçük olsa dahi yenge denildiği bilinir.

Dünür

Gelin ve damadın aileleri birbirlerinin dünürleri olur. Bazı kişiler özellikle “dünürüm” diye hitap etmeyi çok severler.


Umarız sizin için hazırladığımız evlenen çiftler için akrabalık terimleri rehberi işinize yarar. Şimdiden tüm çiftlerimize mutluluklar diliyoruz!