Düğün etkinliğinden önce öne çıkan bir detay varsa o da gelin bohçası! Her iki tarafı da heyecanlandıran, bir o kadar da telaşlandıran gelin bohçası, bazı önemli malzemeleri içermeli. Her şeyin eksiksiz olmasını istiyorsanız; bohçanızda hangi ürünlerin yer alması gerektiğini bilmenizde yarar var. Gelin bohçasında neler olmalı bu yazımızda açıkladık, buyrun bu sürpriz bohçalara dahil etmeniz gereken malzemeleri hep birlikte inceleyelim.


Gelin Bohçası Nedir?

Gelin ve damat tarafının birbirine sunduğu hediyeler, evlilik sürecinin çok önemli parçalarından biri. Nişan ve söz döneminde verilen gelin bohçası da bunun en özel örneklerinden. Gelin bohçası hazırlama geleneği, son derece eskiye dayanıyor. Fakat günümüzde de vazgeçilmez uygulamalardan biri oluyor. Düğün sürecini taçlandıran bohça geleneği, günlük kullanımda işe yarayan malzemeleri içeriyor. Bu armağan, tarafların birbirlerine olan saygı ve iyi niyetlerini pekiştiriyor.

Gelin bohçasının genel tanımını da yapmasak olmaz. Daha net anlaşılması açısından gelin bohçası kavramını detaylandıralım. Gelin bohçası, erkek tarafının gelin için hazırladığı armağanları kapsayan bir bohça. Kız isteme, nişan ya da söz döneminde geline sunulur. Gelin bohçasını kim hazırlar sorusunun cevabı da şudur: gelin bohçalarını erkek tarafı hazırlıyor ve kız tarafına iletiyor. Aslında gelin bohçasının zamanı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Ailelerin uygun gördükleri veya benimsedikleri geleneğe göre gelin bohçaları kız tarafına veriliyor. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi düğünden önce, yani söz, nişan veya kız isteme zamanlarında gündeme geliyor. En önemlisi de düğün öncesinde bohçanın takdim edilmesi gerektiği.

Gelin bohçası hazırlama işlemlerini çoğunlukla damadın annesi, ablası, kız kardeşi, teyzesi ve halası üstleniyor. Gelin bohçasına konulacak eşyalara, erkek tarafından olan kadınların el emeği ürünleri de eklenebiliyor. Bohçanın süsleme aşaması da genellikle kadınlara ait bir görev.


Gelin Bohçasında Olması Gerekenler

Nişan bohçası olarak da bilinen gelin bohçası, büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Bohça için ilk etapta ev giyim eşyaları tedarik ediliyor. Gelinin evde giyebileceği çeşitli giyim eşyaları satın alınıyor ve bohçaya yerleştiriliyor. Terlik, gelin bohçasında mutlaka bulunan malzemelerden biri. Hatta, gelin terliği olarak tabir edilen ürünler arasından seçim yapılıyor. Gelin bohçalarının temel ürünlerinden bir diğeri ise eşofman ve pijama takımları.

İç çamaşırı, bohçanın olmazsa olmazlarından. Kaliteli, konforlu ve modern kadın gecelikleri ve iç çamaşırları, bohçanın aranan materyallerinden diyebiliriz. Bununla beraber, gelin bohçalarını şenlendiren malzemeler arasında kişisel bakım ürünleri bulunuyor. Ve elbette, makyaj malzemelerine de yer veriliyor. Tarak, ayna, parfüm gibi hediyelik ürünlerle gelin bohçası zenginleştiriliyor.

Bazı yörelerde ise gelin bohçasına günlük kıyafetler de ekleniyor. Ceket, etek, elbise, bluz gibi kıyafet parçaları bohçaları dolduruyor. Son olarak; gelin bohçasına ayakkabıların da dahil edildiğini söylemeliyiz.


Gelin Bohçası Süslemesi Nasıl Yapılır?

Gelin bohçasını hazırladıktan sonra sıra gelir süslemeye. Bohçanızın gösterişli ve şık bir görüntü sergilemesi önemli. Çünkü, ihtiyaçlara hitap eden bohça içeriği, süslemesiyle göze de hitap etmeli. Ayrıca, bohçanın süslenerek geline takdim edilmesi bir gelenek. Böylece armağanların fonksiyonları haricinde bohçanın anlamının olması da sağlanıyor. Göz alıcı bir süsleme ile düğün seremonisine özel bir hava kazandırmak söz konusu hale geliyor.

Paketin ismi gelin bohçası olsa da hediyeler süslü paketlerde, kutularda ve valizlerde sunulabiliyor. Gelin bohçası süsleme işleminde ise ağırlıklı olarak saten materyaller kullanılıyor. Özel kumaşlar, kurdeleler, fiyonklar gelin bohçasını güzelleştiriyor. Süsleme işleminde parlak ve dikkat çekici renklere sahip materyallerden faydalanılıyor.


Gelin bohçanız hazırsa şimdi sıra nişanda! Nişan veya söz etkinliğinizi planlarken Davetino sizlere benzersiz avantajlar sunuyor. Davetino sayesinde nişan davetiyenizi hazırlayabiliyor, etkinlik detaylarını konuklarınızla paylaşabiliyor ve LCV sistemiyle konuk listesini yönetebiliyorsunuz. Tüm bunlar ve çok daha fazlası için sayfamıza göz atın!