Nişan organizasyonu söz konusu olduğunda hediyeler bir adım öne çıkıyor. Öyle ki, kız ve erkek tarafının ne alması gerektiği, hediye seçimi ve sunum tarzı önem kazanıyor. Nişanda kıza ne takılır ve nişanda erkeğe ne alınır gibi konuları merak ediyorsanız; bilmeniz gerekenleri derledik!

Nişan, evliliğin habercisi ve ailelerin kaynaştığı bir tören oluyor. Bu etkinlikle yüzükler kesildikten sonra gelin ve damada hediyeler sunuluyor. Bazı takılar ise nişanların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Genellikle aileler ne hediye alacaklarını ya da damada veya geline ne takacaklarını tam olarak bilemezler. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapar ve fikir alışverişinde bulunurlar. Nişanda gelin ve damada neler takılır açıklıyoruz.


Nişanda Geline Ne Takılır? Nişanda Kıza Ne Alınır?

Evlilik süreci, adetler, gelenekler ve ailelerin istekleri derken nişan deneyimi kafa karışıklığını da beraberinde getirebiliyor. Nişan organizasyonunu problemsiz ve keyifli bir şekilde tamamlamak için her bir ayrıntının bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekiyor. Bu nedenle nişanda geline ne takılır sorusunun cevabı da mutlaka bilinmeli. Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor.

Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor. Hatta Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gelin adayına kilosu kadar altın takmak bile söz konusu. Genel olarak açıklamak gerekirse, bilezik ve takı setleri nişanların olmazsa olmazlarından. En önemlisi de ailelerin geleneklerine uygun bir şekilde hareket etmeleri oluyor. Ve tabii ki, ekonomik durum da göz önünde bulundurularak takı seçimi belirleniyor.


Nişanda Erkeğe Ne Alınır? Nişanda Damada Ne Alınır?

Düğün ve nişan gelenekleri yöreden yöreye farklılaşıyor. Dolayısıyla nişanda erkeğe ne alınır sorusunun yanıtı da değişiklik gösteriyor. Bu farklılık ise damat ve gelinin ailelerinin geleneklerinden kaynaklanıyor. Geline ve damada ne takılacağı ve hangi hediyelerin sunulacağı, etkinlik öncesinde kararlaştırılıyor.

Nişan töreni sırasında damada kız tarafı en azından bir takı takıyor. Bu takı ise ağırlıklı olarak saat oluyor. Fakat damadın tercihlerine göre de hediye belirlenebiliyor. Örneğin, erkek künye, erkek bileklik gibi ürünler de son dönemlerde damatlara takılan takılar arasında dikkat çekiyor.

Nişanda takılacak yüzüklerde erkeğin yüzüğünü kız tarafı alıyor, gelinin yüzüğünü ise erkek tarafı alıyor. Fakat bazı şehirlerde nişan yüzüklerini doğrudan erkek tarafı satın alıyor. Nişan günü giyilecek olan kıyafetler de yine kız tarafının sorumluluğunda oluyor. Nişanda erkeğe yüzük haricinde çeşitli hediyeler sunulabiliyor. Bunlar arasında damat bohçası bir adım öne çıkıyor. Damat bohçasının hazırlanması ise yine geleneklere bağlı olarak değişiyor. Genel olarak damada verilen hediyeler arasında parfüm, kişisel bakım seti, iç çamaşırı, havlu, bornoz seti, terlik, pantolon, gömlek, pijama takımı yer alıyor.


Nişanda Davetliler Ne Takar?

Aslına bakarsanız nişan etkinliğine davet edilen kişilerin herhangi bir takı takmaları beklenmiyor. Bir nişana davet edildiyseniz, ne takmam gerekiyor diye düşünmeniz gerekmez. Adetlere göre nişanlarda yalnızca gelinin ve damadın ailesi tarafından takılar hediye ediliyor. Yine de bu durumun yöreye göre değiştiğini hatırlatırız. Damat ya da geline hediye vermek isteyen konuklar da elbette bu isteklerini yerine getirebiliyorlar. Hediyeler ise abartılı takılar dışında örneğin, küçük bir altın olabiliyor.

Nişan organizasyonunuzu online nişan davetiyesi ile taçlandırın! Davetino tarafından sunulan nişan davetiyesi temalarını keşfedin ve nişanınızı en iyi şekilde planlayın!